FAQ items aan het laden...
Amsterdam City Index2021-03-12T08:38:13+00:00

Over de Amsterdam City Index 2021

Amsterdam City heeft op 11 maart 2021 voor de dertiende keer haar index gepubliceerd. Deze gaat over het ondernemersklimaat, de bereikbaarheid, de veiligheid, de kwaliteit van de openbare ruimte en de economie in de Amsterdamse binnenstad. Voor ieder onderwerp geeft de index een objectief cijfermatig beeld. Elk thema heeft een eigen hoofdstuk, eigen (f)actoren en trends en dus een eigen indexcijfer. In totaal zijn er 25 indexcijfers. In 2021 is een extra thema toegevoegd: corona. Ook is er een doorkijkje naar de toekomst.

‘Na 16 jaar opgeven? No way! Dit is het leukste werk dat ik tot nu toe heb gedaan’

Daarnaast is er ruimte voor de stem van de ondernemer. Eind 2020 hebben de ondernemers uit de binnenstad via een online enquête van Ruigrok NetPanel hun mening over de vijf thema’s en over de gevolgen van corona gegeven. Dit levert per thema een rapportcijfer op. Zo is in één oogopslag te vergelijken wat de cijfers zeggen en wat de ondernemers in Centrum XL vinden.

Tendens resultaten Amsterdam City Index 2021

Na jarenlange groei staan de meeste ondernemers er na een heftig coronajaar slecht voor, blijkt uit de Amsterdam City Index 2021. De omzetten zijn gekelderd, perspectief ontbreekt, de schulden lopen op en de spaarpotten zijn leeg. Met 97 punten is het algemene indexcijfer voor het eerst onder de 100 gedoken. Hoopgevend is de vastberadenheid van de ondernemers om er bovenop te komen: negen van de tien ondernemers zegt (zeer) gemotiveerd te zijn om alles op alles te zetten om de coronacrisis door te komen.

‘Het besef dat het uitblijven van snel herstel tot onherstelbare schade zal leiden voor ondernemers, cultuurinstellingen, openbare voorzieningen en dus ook bewoners, lijkt te ontbreken’

Amsterdam City Verkiezingsdebat

De Amsterdam City Index is op 11 maart 2021 gepresenteerd tijdens het Amsterdam City Verkiezingsdebat in de Beurs van Berlage. De Amsterdamse fractievoorzitters van de zes grootste politieke partijen (volgens een optelsom van het aantal zetels in Den Haag én Amsterdam) gingen hier vlak voor de nationale verkiezingen met elkaar in debat over:

  • Wat kan de gemeente in deze moeilijke periode betekenen voor de ondernemer in de binnenstad?
  • Hoe ziet de gezamenlijke toekomst van de binnenstad eruit?

Behalve onderwerpen zoals de zorg voor de kwaliteit van de openbare ruimte en de toekomst van de bezoekerseconomie, komen ook de samenwerking tussen gemeente en de ondernemers aan bod.

Terugkijken: het Amsterdam City Verkiezingsdebat

‘De gemeente zou een aantrekkelijke binnenstad moeten ontwikkelen waar de Amsterdammer zich thuis voelt’

Download de Amsterdam City Index (PDF)

Download de Amsterdam City Index (PDF)

Deel de Amsterdam City Index 2021, kies je platform!

De Amsterdam City index wordt mogelijk gemaakt door onze trouwe sponsoren:

Amsterdam City index voor het eerst onder de 100

Corona richt een slachting aan in de Amsterdamse binnenstad. De bezoekerseconomie is vrijwel stilgevallen. Daardoor staan veel ondernemers aan de rand van de afgrond, blijkt uit de Amsterdam City Index 2021. Voor het eerst komt het algemene indexcijfer onder de 100.

Go to Top