Amsterdam City Index 2024 | 8 interviews: Gerrit Key, uitbater Zuiderkerk
Gerrit Key | uitbater
Zuiderkerk: al bijna 100 jaar niet meer actief als kerk maar als evenementen-en vergaderlocatie.
Alles kan in de Zuiderkerk als de muziek maar niet te hard staat en iedereen voor 00.00 uur de kerk uit is. Dit prachtige plekje in de luwte van de drukke Nieuwmarkt wordt al 13 jaar particulier gerund.
Saai hotel
“Mensen blijven het, ondanks alles, toch fijn vinden om naar Amsterdam te komen voor een evenement. Het alternatief is een bijeenkomst in een snelweghotel. Parkeergelegenheid is daar meer dan op orde, maar dan zit je wel in zo’n saai hotel. Dat is wat anders dan deze prachtige locatie. Wat ik bovendien regelmatig merk is dat mensen van de nood een deugd maken. Dan hebben ze eerst een evenement hier en gaan ze daarna de stad in en plakken ze er een nachtje aan vast.”
Meer van alles
“2023 was een van mijn beste jaren ooit. Vorig jaar zat iedereen toch nog een beetje af te wachten, denk ik. Nu zie je: alles mag weer, alles kan weer. Voor een deel was er wat inhaalvraag. Meer concerten, meer vergaderingen, meer lezingen, meer seminars, meer presentaties en proeverijen, meer concerten, meer alles. Dus ja, dan krijg je wel het gevoel dat het economisch voor de wind gaat. Het kan blijkbaar betaald worden. Mensen vragen weleens natuurlijk ‘kan het iets minder duur?’ Nou, nauwelijks. Ik weet dat ik heel redelijk geprijsd ben. Dat merk ik als ik mijn prijzen noem.”
‘Ik vind wel een plekje’
“Voor de kerk vind ik de bereikbaarheid prima. Het is wat het is. Als mensen per se met de auto moeten komen, dan verwijs ik ze naar omliggende parkeergarages. Dan hoor ik toch vaak ‘we komen eraan, we zoeken even een parkeerplaats’. Die gedachte van ‘ik vind wel een plekje’ vind ik zo raar. Nee, je vindt geen plekje. Alle plekken zijn bezet. Ga naar de parkeergarage zoals ik al zei. Mensen van buiten Amsterdam moeten sowieso niet de binnenstad in komen met de auto. Er moet beter worden aangegeven waar ze dan wél kunnen parkeren en er moeten betere verbindingen komen. Voor mijn part met taxi’s of kleine busjes.”
Niet piepen
“Het plein hier is autovrij. Alleen de brandweer, ambulance en schoonmaakdienst mogen hier komen. Laden en lossen kan dus niet voor de deur. Mensen met twintig rolcontainers, die piepen daar niet over. Het zijn vaak de mensen met twee kartonnen doosjes die mij komen vragen of ik de paaltjes eruit kan halen. Dat mag alleen voor noodgevallen, leg ik dan uit. En het woord zegt het al: nood. Een rouwauto mag van mij ook voor de deur komen. Dan vraag ik niet eens een vergunning aan. Ik bedoel, parkeerbeheer gaat echt niet een rouwauto wegslepen of een wielklem erop zetten.”
Ratten vrij spel
“Afval in de stad wordt een steeds groter probleem voor mijn gevoel. Ondernemers die ’s nachts afval buiten zetten als zogenaamd particulier afval. Meeuwen en ratten hebben dan urenlang vrij spel. Als je ’s ochtend rond 09.00 uur in de buurt van de Damstraat fiets, lijkt het wel Napels. Dat is toch vreselijk. En waar ook niemand aan dacht bij de invoering van het statiegeld op blikjes, is dat zwervers vuilniszakken opentrekken om te zien of het hen wat oplevert. Het wordt steeds viezer. Als stadsreiniging hier op het plein komt, ga ik vaak even naar buiten om ze bijna te smeken alles goed op te ruimen. Voel me dan een oude zeur, maar er wordt ook niet gecontroleerd of het goed is gedaan, dus ik moet wel.”