Amsterdam City Index 2024 | 8 interviews: Quinten Luykx | General Manager Madame Tussauds

Quinten Luykx | General Manager

Madame Tussauds: famous fun sinds 1970 op De Dam, met beelden van inmiddels vier koninklijke generaties en ieder jaar circa zeven nieuwe toevoegingen van (inter)nationale sterren
Mooiste initiatief in de stad: “het afvalfestival dat we organiseerden. Het was een noodkreet richting de politiek voor het vele zwerfvuil rondom De Dam.”

Vind het altijd mooi om de reactie van de BN’ers te zien bij de onthulling van hun eigen beeld. Had afgelopen jaar veel gillende meiden door het nieuwe beeld van Harry Styles.

Visitekaartje

“Als je een onderneming rondom De Dam hebt, dan pak je verantwoordelijkheid. Daarom ben ik onder meer bestuurslid van BIZ Dam. Samen verbeteren we de omgeving. Om de straten schoon te houden, betalen wij bijvoorbeeld als ondernemers financieel bij. Niet omdat wij denken ‘die viezigheid komt door ons’, we vinden dat onze ondernemingen en De Dam zelf een visitekaartje zijn van de stad Amsterdam. Dit is ons centrum waar we trots op zijn en we de kwaliteit hoog willen houden.”

Kwaliteitstoerist?

“Voor de coronajaren bezochten circa 800.000 mensen Madame Tussauds Amsterdam, dat zijn er in 2023 fors minder geweest met 675.000, je merkt dat de markt nog steeds herstellende is. Toeristen uitsluiten zoals Gemeente Amsterdam doet, vind ik lastig want wat is een ‘kwaliteitstoerist’? Wat mij betreft heeft Amsterdam altijd een groot en breed scala aan kwaliteitstoeristen gehad die ook in de toekomst gaan komen. Tuurlijk moeten we optreden tegen het kleine aantal toeristen dat zich misdraagt, maar niet iedereen die bijvoorbeeld uit Engeland komt om zich te misdragen. Op onze locatie hebben we een ‘zero tolerance’-beleid met betrekking tot personen onder invloed, maar dat komt eigenlijk nauwelijks voor.”

Wereldstad

“Kijk, ik ben zeker geen voorstander van groepen die zich misdragen in de stad. Alleen, we zijn een wereldstad. Kijk naar New York, Parijs, daar heb je ook van dat soort groepen. Net als bij ons een klein percentage, maar ze zijn er wel. Je kunt het natuurlijk minder aantrekkelijk voor ze maken. Zo heeft Gemeente Amsterdam pubcrawls al verboden en wil men extra restricties omtrent horeca en coffeeshops hanteren. Zou het ook een idee zijn om met ondernemers om tafel te gaan zitten om te bespreken welke acties gezamenlijk geïnitieerd kunnen worden en daadwerkelijk effect hebben.”

Praten tegen Messi

“We zitten in het hart van het centrum en daar gebeurt weleens iets. Laatst liep er een man ’s nachts voorbij en die zag het beeld van Messi voor het raam staan. Daar ging hij een kwartier tegen staan praten, zagen we later op de camera’s. Helaas heeft hij naderhand ook geprobeerd om onze deur in te trappen. Flinke schade en niemand om het op te verhalen. Met de politie hebben we goed contact maar een verwarde man is lastig te vinden en ze kunnen er niet veel mee. De stad is weer drukker en dit soort vreemde acties nemen dan ook toe. Ik beschouw het maar als een compliment dat deze man ons beeld zo op Messi vond lijken en verontwaardigd was dat hij geen reactie kreeg.”

Denken in oplossingen

“Fietsen weghalen op De Dam vond ik een topinitiatief. Alleen staan ze nu allemaal op
het Rokin. Ga maar kijken. Binnenkort wil de gemeente de groene pionnen weghalen die aanduiden dat er geen fietsen mogen staan. Als ondernemersverenging vinden we dat een slecht idee want de volgende dag staan alle fietsen er dan weer. In zo’n geval nemen we zelf het initiatief om deze weer terug te zetten. Wie is nu uiteindelijk verantwoordelijk? Ik denk dat we vaker met elkaar in conclaaf moeten. Denken in oplossingen ligt in de aard van ondernemers.”