Amsterdam City Index 2024 | 8 interviews: Sander Kok, mede-eigenaar antiquariaat Kok in de Oude Hoogstraat

Sander Kok | mede-eigenaar

Antiquariaat Kok in de Oude Hoogstraat: sinds 1946 een begrip tot ver over de landsgrenzen.
Mooiste initiatief in de stad: “het schouwproject op en rond de Wallen waarbij overlastproblemen in kaart worden gebracht door bewoners die samen met ondernemers en vertegenwoordigers van de overheid over straat lopen.”

Het is best een beruchte straat, De Oude Hoogstraat. Sander zag het allemaal voorbijkomen. Van het gestolen skelet bij Café de Dood dat uit de gracht werd opgevist, de opkomst van de coffeeshops en recenter de toename van toeristenwinkels en Nutellashops.

Niemand is eindbaas

“In de jaren negentig vroeg iemand bij de Gemeente Amsterdam mij om een ondernemersvereniging weer leven in te blazen. Sindsdien bemoei ik me eigenlijk met van alles, gevraagd en ongevraagd. De ineffectieve manier waarop de gemeente zich de laatste decennia organiseert, blijft me verbazen. Daar zit enorm potentieel. Qua ambitie zit het bij een deel van de bestuurders en ambtenarij absoluut goed, maar qua verdeling van taken is het een groot eilandrijk waar niemand eindbaas is. Het is tijd dat Gemeente Amsterdam een projectorganisatie voor de binnenstad opzet naar voorbeeld van de stadsvernieuwing. Met stevige kwartiermakers op belangrijke dossiers.”

Maak relatie met omgeving weer menselijk

“Amsterdam is niet klaar om een autoluwe stad te worden. Onvoldoende lightrail en park-and-ride alternatieven. En waar blijven de slimme toegangssystemen voor bestemmingsverkeer zoals we die in andere steden al jaren zien? Minder intelligente oplossingen zien we genoeg. Afsluiten door middel van palen en duizenden parkeerplekken verwijderen zonder goede alternatieven. Het leidt tot extra reistijd en sterke stijgingen van bijvoorbeeld (bouw)logistieke kosten. Dat heeft verstrekkende gevolgen voor de toekomst. Eeuwig zonde dat de gemeente zo schijnbaar achteloos met dit belangrijke dossier omgaat.”

Zo redden we het niet

“Soms twijfel je echt of de gemeente wel blij is met jou als ondernemer. Je weet dat het zo is, maar dat zie je helaas onvoldoende terug op straatniveau. Laatst stond ik te laden en lossen voor de winkel, volgens de regels met twee wielen op de stoep. Kreeg ik een boete omdat ik mijn achterklep dicht deed en dus volgens de handhaver niet aan het lossen was. Toen ik liet weten dat mijn spullen gestolen worden als ik dat niet doe, kreeg ik te horen ‘maak dan maar bezwaar’. Waar is de menselijke maat gebleven? Zo redden we het toch niet met elkaar?”

Amsterdam 750 jaar

“En toch zit ik nog graag in de binnenstad. Al kraakt die behoefte wel. Je werkt als het ware in een zeventiende-eeuws schilderij. Daar geniet ik nog elke dag van. Dat gaan we volgend jaar hopelijk gepast vieren met Amsterdam 750 jaar. Gemeente Amsterdam heeft daarin grote ambities, wat ik mooi vind. Maar dan is er qua onderhoud in het gebied nog het nodige te doen ter voorbereiding. Ik denk dat, als we deze stad werkelijk zo liefhebben, het onderhoud en het schoonhouden beter moeten faciliteren. Begin weer met een reinigingsdienst onder directe regie van Stadsdeel Centrum. En zorg dat de restaurateurs van al dat moois betaalbaar hun onderhoud kunnen doen.”

Geen route mogelijk

“Als antiquariaat hebben we de ambitie om, zoals we al bijna tachtig jaar doen, vanuit de Oude Hoogstraat te blijven ondernemen. De vraag alleen is of het in de nabije toekomst nog kan voor een bedrijf zoals dat van ons. Hoge kosten en slechte bereikbaarheid door vele en wisselende omleidingen. Tegenwoordig gebruik ik zelfs mijn navigatie weer om door de stad te manoeuvreren. Een paar weken geleden gaf mijn TomTom aan dat er op dat moment geen route mogelijk was naar onze winkel, haha. Ik lach, maar dat is natuurlijk eigenlijk heel triest. ”