Amsterdam City Index 2024 | 8 interviews: Jim de Jong, eigenaar Het Nieuwe Kafé
Jim de Jong | eigenaar
Het Nieuwe Kafé: restaurant in De Nieuwe Kerk, al 40 jaar in de familie.
Mooiste initiatief in de stad: “een initiatief vanuit de ondernemers in de BIZ om De Dam schoon te houden.”
Horecagelegenheid aan De Dam met als eerste terras van Nederland verwarmde terrasstoelen (duurzaam!) waarvandaan je uitzicht hebt op onder meer het iconische Paleis op de Dam.
Alles stijgt
“Een cappuccino voor €8,- zoals in Parijs op Place du Louvre. Dat sluit ik niet uit als het zo doorgaat met de extreme stijging van alle kosten. Je wilt een eerlijke prijs bieden voor de producten en kwaliteit die je geeft, maar je kan niet anders dan prijsstijgingen doorvoeren. Personeelskosten, gas, productie, en je inkoop…alles stijgt. Gelukkig hoeven we onszelf nu nog niet uit de markt te prijzen, maar je werkt een stuk harder voor minder. Je bent ook je corona schulden nog aan het afbetalen. Ik zou zeggen als gemeente Amsterdam: help en ondersteun ondernemers hierin.”
Onomkeerbaar
“Amsterdammers zelf vermijden het centrum vooral. Alles is immers ingesteld op buitenlands toerisme. Jaren geleden kwam de campagne ‘I Amsterdam’ om meer toeristen te trekken en dat is gelukt, maar daarmee is het beeld van het centrum ook aanzienlijk veranderd. Ambachtelijke ondernemers zijn verdreven, onder meer door de stijging van huurprijzen. Alleen grote bedrijven kunnen zich nog huisvesten in het centrum. De lokale bakker en slager, daar zijn er natuurlijk nog wel een paar van. Voornamelijk rondom de Nieuwmarkt, maar echt in het centrum-centrum bestaat het niet meer. Dat heeft allemaal plaats moeten maken voor de koekjeswinkels en stroopwafelwinkels. Het lijkt onomkeerbaar.”
Maatwerk
“In mijn ideale scenario zijn vergunningsaanvragen maatwerk. Praat met de ondernemer voordat je ergens een streep doorheen zet. Loop eens een keer binnen. Alles is nu vaak op papier. Op een plein als De Dam dat zo’n belangrijke functie heeft in de stad, lijkt mij dat noodzakelijk. Het brengt menselijkheid terug en ook wat tempo. Je moet als ondernemer soms snel schakelen. Onze verwarmde terrasstoelen bijvoorbeeld, dat wil ik zichtbaar maken. Alleen voordat ik een vergunning voor een krijtbord buiten heb, dan ben je maanden verder. Dat demotiveert heel erg. Soms denk ik: laat maar.”
Niemand wil dan op het terras zitten
“De Dam is een veilig plein, tenminste zo voel ik dat. Het is ruim, overzichtelijk en er staat altijd wel politie. Tijdens demonstraties is dat overigens anders. De Dam is blijkbaar een plein geworden dat in het teken staat van protesteren en demonstreren. Niemand wil dan op ons terras zitten met het zwaar versterkt geluid, dat over alle grenzen gaat. Mensen voelen zich onveilig en wij kunnen soms de veiligheid van ons eigen personeel en onze gasten niet garanderen.”
Verdomhoekje
We hebben mooie plannen om ons stukje Dam mooier en leuker aan te kleden. Stiekem noem ik dit hoekje nu het verdomhoekje. Als je ziet wat er allemaal aan de andere kant van het plein gedaan wordt en hier niet, dan vragen we ons vaak af ‘waarom?’. Dat gaat bijvoorbeeld over de verlichting op straat, maar ook over het groen. Ik sluit niet uit dat wij ook in de avond opengaan als Gemeente Amsterdam onze plannen accepteert en het prettig wordt voor het publiek om hier in de avond te lopen. Daar hebben we dan gek genoeg juist wel weer een vergunning voor.”