In Amsterdam zijn nog overal winkels open! Er zijn straten waar zelfs het merendeel van de winkels open zijn zoals Haarlemmerbuurt, Czaar Peterstraat en de Utrechtsestraat.

Vereniging Amsterdam City heeft alle bedrijven die open zijn gegroepeerd per straat op haar website gezet. Klik hier voor lijst van ondernemers die open zijn.

De winkels voeren een strikt deurbeleid zodat er nooit teveel klanten in de winkel zijn. Hiermee wordt de 1,5 meter afstand tot elkaar ruimschoots gehaald.

Christine Govaert, Vereniging Amsterdam City: “Als er één moment is om je lokale ondernemer te ondersteunen is het nu. De ondernemers zetten zich extra in deze periode om net een beetje omzet te behalen om het hoofd boven water te kunnen houden.”

Het gedrag van consumenten juist in de komende maanden, zal bepalend zijn voor de toekomst van de lokale ondernemers en het straatbeeld van Amsterdam.

Bart-Jan Hendriksen, Toastable Nieuwendijk; Er is nog veel onduidelijk over wie, wat, wanneer en hoeveel financiële steun er gaat komen. Wij bedenken allerlei creatieve manieren om toch omzet te kunnen maken in deze tijden.

Rachel Blauwendraat, Van Soest Chocolatier, Utrechtsestraat
: Er zijn veel winkels open die voldoen aan de noodzakelijke behoeften zoals een supermarkt, apotheek, bakker, boekhandel, de slager en de toko. Denk ook aan de oudere buurvrouw die misschien de hele dag alleen zit zonder contact met de buitenwereld. Laat een bloemetje of een chocolaatje achter bij haar voordeur. Haal wat lekkers bij een to-go restaurant of eetgelegenheid. Ze houden hiervoor speciaal hun deuren open.

Irma Dekker, HEMA Nieuwendijk: HEMA maakt het leven dagelijks leven leuker en makkelijker. Juist in deze ingewikkelde tijd wil HEMA er voor alle klanten zijn.

Issa Niemeijer-Brown, Bakkerij Gebroeders Niemeijer, Nieuwendijk; Juist in deze lastige tijden dat alles anders is doen een aantal bedrijven hun best te blijven voorzien in de meest dagelijkse behoeften. Bakkerij Gebroeders Niemeijer bakt elke dag brood, baguettes en croissants die je meteen het gevoel geven niet op reis te hoeven – met een cappuccino of latte erbij begint je dag thuis toch goed.