AMSTERDAM – De binnenstad van Amsterdam zit midden in een rampjaar. Al een half jaar worden ondernemers van de stad geregeerd door alle regels en effecten rondom corona. Donderdagavond werd dan ook de noodklok geluid op de jaarvergadering van branchevereniging Amsterdam City.

Door Willem Koster, voorzitter van de belangenclub, werd een vlammend pleidooi gehouden, waarin hij de gemeente opriep de zwaar getroffen ondernemers in het Centrum, en dan met name de horeca en detailhandel, niet in de steek te laten.

„De ondernemers in de binnenstad van Amsterdam worden heel erg zwaar getroffen door de crisis”, aldus Koster. „En juist daar waar de stad sterk in is, retail en horeca. We weten niet hoe heftig het nog gaat worden. Maar de crisis duurt voort. 2021 komt eraan. We hebben nog geen beeld of de gemeente de tegemoetkomingen gaat voortzetten. Maar bij de gemeente moet het besef doordringen dat alle hulp heel hard nodig is.”

Verscherpte maatregelen

In juli en augustus leek het even wat beter te gaan. Maar sinds de verscherpte maatregelen, die vorige week van kracht werden, zijn de problemen nijpender geworden. „Het gebrek aan bezoekers in de binnenstad is met name het probleem. Het is een zware tol die de crisis eist. In de rest van de stad is de crisis minder ernstig. Het is nu met de nieuwe maatregelen heel heftig zichtbaar”, zei Koster, doelend op de vele lege horecagelegenheden en lege winkelstraten.

Met de feestdagen in aantocht, vreest hij het ergste voor het bedrijfsleven in het Centrum. „Het is de taak van de ondernemer er alles aan te doen toch klanten aan te trekken”, hield Koster zijn toehoorders voor. „Consumenten moeten de impuls voelen en krijgen om toch naar de binnenstad te gaan. De feestverlichting zal binnenkort aangebracht worden en weer overal in de binnenstad hangen. Over het algemeen betekent dat hogere omzetten in de komende tien weken, maar de zorgen zijn groot.”

Zo’n knip op de Weesperstraat, waarmee in het voorjaar een proef van twee maanden wordt gedaan met autoverkeer, komt de ondernemers nu nog minder uit. Het wordt dan niet meer mogelijk om via de Wibautstraat en de Blauwbrug de binnenstad in te rijden. „Dat is voor ons een heel heftige kwestie”, zei Koster. „We hopen dat de resultaten van de proef duidelijk zullen maken dat het onverstandig is om de knip op de Weesperstraat definitief te maken.”

Publicatie in de Telegraaf van 8 oktober 2020, naar aanleiding van de jaarvergadering van Amsterdam City.

Tekst: Richard van de Crommert
Foto: Richard Mouw