Criminelen proberen een slaatje te slaan uit de coronacrisis door ondernemers die het financieel moeilijk hebben “hulp” te bieden. Ze schuwen daarbij bedreiging of intimidatie niet. Ondernemers die eenmaal in de greep zijn van criminelen kunnen zelfs hun bedrijf kwijtraken.

Hoe herkent u een ‘foute helper” of andere vormen van georganiseerde criminaliteit in uw winkelstraat en wat kunt u doen?

Welke signalen kunnen duiden op “foute helpers”?

Er zijn diverse signalen die duiden op mogelijke criminele hulp in deze tijden van coronacrisis. Bij één of meerdere van de volgende signalen zouden er bij u alarmbellen moeten gaan rinkelen:

  • Een onbekende investeerder of financierder is vanuit het niets bereid zijn – vaak contante – geld snel uit te lenen;
  • U krijgt plotseling een overname aanbod van iemand die u niet kent of vertrouwt;
  • Er is ineens interesse van een derde onbekende partij om een ruimte te huren voor onduidelijke doeleinden.

Download hier de signalenfolder ondermijning ondernemers.

Waar kan ik met mijn melding terecht?

Deel verdachte situaties met de politie via 0900-8844. Dit kan ook anoniem: meldmisdaadanoniem.nl. Of bespreek het met uw gebiedsmakelaar of wijkagent.

Geldproblemen

Hebt u in deze onzekere tijd behoefte om te sparren? Loopt u tegen zaken aan waarover u wilt overleggen? Praat erover met een hulpverlener, bijvoorbeeld van de gemeente: kijk op www.amsterdam.nl/sterkerondernemen

Het Rijk biedt een steunpakket voor mkb-ondernemers, zzp’ers en grootbedrijven. Kijk op www.amsterdam.nl/ondernemen/ondernemen-tijdens-coronacrisis .